Skötsel och underhåll

Som hyresgäst så ansvarar du för att lägenheten hålls i gott skick. Nedan följer några tips på hur du underhåller din lägenhet för att bibehålla skicket – både för dig och nästkommande hyresgäst.

Golv

Tänk på att trä- och parkettgolv är känsliga. Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Endast milda rengöringsmedel, och undvik hett vatten. Tänk på att sätta möbeltassar/glidknappar under benen på möblerna så att dessa inte skadar och repar golven.

Kyl och frys

I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel och ger en jämnare temperatur. Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet – annars finns risk för att vatten rinner ut i kylskåpet. Glöm ej att med längre mellanrum rengöra baksidan på kyl och frys för att undvika brandrisk.

Rengör köksfläkten

I din köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om du har diskmaskin så kan du diska filtret i maskinen.

Toalett och badrum

I ett badrum så blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilerar ordentligt. Låt dörren till duschen stå på glänt efter det att du duschat. För de hyresgäster som har en takfläkt så låt denna stå på i minst 30 minuter efter dusch och bad. En badrumsfläkt drar mycket lite hushållsel. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet.